Yıldırım Belediyesi, sosyal medya platformları üzerinden gerçekleştirilen Siyaset Akademisi-Uluslararası İlişkiler Okulu, ilk mezunlarını verdi
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, kardeş şehri olan Bulgaristan’ın Belediye Başkanı Necmi Ali ve beraberindekileri ağırladı.
Raylı sistemi kentin kuzeyi ile buluşturacak T2 tramvay hattının T1 hattına entegrasyonu çalışmaları gece gündüz demeden aralıksız sürüyor.
Bursa’da yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak enerji verimliliğini sağlamak için birbirinden farklı yatırımları devreye alan Büyükşehir Belediyesi
İnegöl Belediyesi Başkan Alper Taban ile dijitalleşme adına ciddi atılımlar gerçekleştirirken, herkesin hafta sonu evde kaldığı pandemi dönemini de sosyal medya etkinlikleri ile hareketlendirmeye devam ediyor.
Osmangazi Belediyesi, İbrahimpaşa Mahallesi’nde can ve mal güvenliği açısından tehlike arz eden metruk binayı yıktı.
Kaçak yapıyla mücadelede taviz vermeyen İnegöl Belediyesi, Cumhuriyet Mahallesinde tespit edilen çatı arasındaki kaçak yapıyı yıktı.
Bursa Tabip Odası, 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri kapsamında her yıl verdiği Çevre Ödülü’nü bu yıl Kirazlıyayla Yenişehir’e bağlı
İnegöl Belediyesi’nin mobilya sanayisinde yaşanan dikiş elemanı açığına katkıda bulunmak ve iş arayan bayanlara yeni nitelikler kazandırarak istihdam edilmelerini sağlamak adına düzenlediği 192 saatlik Koltuk Dikiş Elemanı Kursu b
Görme engelli Yasir Bülbül, Yıldırım Belediyesi Müzik Akademisi sayesinde 2 ay gibi kısa sürede org çalmayı öğrendi ve hayata yeniden bağlandı.
Pusula hakkında bilmemiz gerekenler
Yüzyıllardır yönümüzü bulmak için bize yardımcı olan pusulaların hikayesi uzun bir geçmişe dayanıyor kimi zaman denizlerde yönünü kaybedenlere yardımcı oldular kimi zaman bir çölde kaybolana yardımcı oldular pusulular hakkında merak edilenler hakkında merak edilenleri sizler için sıraladık.
1 Pusulalar; manyetik veya cayroskopik olarak ya da bir yıldıza göre yön belirleme prensipleriyle çalışırlar.
2 En eski pusula türü, Dünya'nın manyetik alanına göre yönleri gösteren manyetik pusuladır
3 Manyetik pusula, dünyanın manyetik alanının doğrultusunu gözlemlemekte kullanılan, kerteriz alıp mevki bulmaya yardım eden mıknatıslaşmış bir iğnedir. Manyetik olmayan bir maddeden yapılmış bir kutu içinde bulunur.
4 Manyetik pusulanın en önemli parçası olan ve bir manyetik alan içerisinde bulunan pusula iğnesi serbestçe hareket edebilecek şekilde pusula gövdesine monte edilmiştir.
5 Pusula iğnesi serbest kaldığında her zaman aynı yönü gösterir
6 İğnenin sabit olarak aynı yönü göstermesi yeryüzünde iğneyi çeken bir gücün olmasından kaynaklanmaktadır.
7 Yeryüzü bir ucu kuzeye, diğer ucu güneye uzanan devasa bir mıknatıs gibidir. Dünyanın manyetikliği, pusula iğnesinin manyetik kuzeye (manyetik alanın kuzey kutbuna) doğru dönmesine neden olur.
8 İlk pusulalar mıknatıs taşı kullanarak üretilmiştir. İlk olarak denizciler; küçük bir parça mıknatıs taşını bir çöp üzerine koyup suya bıraktıklarında, çöpün Dünya'nın manyetik alan çizgileriyle aynı hizaya gelip, bir ucunun Kutup Yıldızı'nı gösterdiğini keşfettiler.
9 Mıknatıs taşına uzun süre temas ettirilen demir veya çelik bir iğne de kuzey-güney istikametinde hizaya geliyordu
10 Pusula 12. yüzyılda muhtemelen Çinli ve Avrupalı denizciler tarafından ayrı ayrı keşfedilmiştir.
11 Fransa'da pusuladan ilk olarak 1200'de söz edilmeye başlandı. Bunu, 1207'de İngiltere ve 1213'te İzlanda izledi. O zamanlar pusulanın ilkel bir yapısı vardı. İlk önemli gelişmeyi gerçekleştiren Pierre de Maricourt oldu (1269). İğneyi bir mile geçirdikten sonra, bunu bir yanı saydam ve derecelenmiş bir kutunun içine yerleştirdi.