Koronavirüs salgınının seyri ve toplum sağlığı açısından oluşturduğu risk göz önünde bulundurularak Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu
Yıldırım Belediyesi, sosyal medya platformları üzerinden gerçekleştirilen Siyaset Akademisi-Uluslararası İlişkiler Okulu, ilk mezunlarını verdi
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, kardeş şehri olan Bulgaristan’ın Belediye Başkanı Necmi Ali ve beraberindekileri ağırladı.
Raylı sistemi kentin kuzeyi ile buluşturacak T2 tramvay hattının T1 hattına entegrasyonu çalışmaları gece gündüz demeden aralıksız sürüyor.
Bursa’da yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak enerji verimliliğini sağlamak için birbirinden farklı yatırımları devreye alan Büyükşehir Belediyesi
İnegöl Belediyesi Başkan Alper Taban ile dijitalleşme adına ciddi atılımlar gerçekleştirirken, herkesin hafta sonu evde kaldığı pandemi dönemini de sosyal medya etkinlikleri ile hareketlendirmeye devam ediyor.
Osmangazi Belediyesi, İbrahimpaşa Mahallesi’nde can ve mal güvenliği açısından tehlike arz eden metruk binayı yıktı.
Kaçak yapıyla mücadelede taviz vermeyen İnegöl Belediyesi, Cumhuriyet Mahallesinde tespit edilen çatı arasındaki kaçak yapıyı yıktı.
Bursa Tabip Odası, 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri kapsamında her yıl verdiği Çevre Ödülü’nü bu yıl Kirazlıyayla Yenişehir’e bağlı
İnegöl Belediyesi’nin mobilya sanayisinde yaşanan dikiş elemanı açığına katkıda bulunmak ve iş arayan bayanlara yeni nitelikler kazandırarak istihdam edilmelerini sağlamak adına düzenlediği 192 saatlik Koltuk Dikiş Elemanı Kursu b
Görme engelli Yasir Bülbül, Yıldırım Belediyesi Müzik Akademisi sayesinde 2 ay gibi kısa sürede org çalmayı öğrendi ve hayata yeniden bağlandı.
Rudolf Diesel kimdir ve ne bulmuştur?
Rudolf Christian Karl Diesel, dizel motorun mucididir Alman makine mühendisidir.
Buhar motorlarına uyguladığı birtakım mekanik değişiklikler sonrası, %10 performans kazancı sağladı. Bir gün Diesel bazı şeylerin normal olmadığını düşündü: Kav parçalarını ufak bir cam tüpe koydu. Bir piston yardımı ile havayı tüpe sıkıştırdı ve kavın yanmasını sağladı. Bu deney sonucu alınan başarılı sonuç, onu daha da hareketlendirmişti.
1885'te Paris'te bir laboratuvar açtı, 1892'de ilk patentini aldı. 1893'ün Ağustos ayında Almanya'nın Augsburg kasabasına geldi, MAN A.G. (Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg)'de 3 metrelik demir silindirli, pistonlu bir düzenteker oluşturdu. Buhar motoru yavaş yavaş yerini termodinamik motora bırakmaya başlıyordu.
Diesel buna Atmosferik Gaz Motoru adını verdi. 1896'da yeni motor sistemini gururla tanıttı. Teoride %75.6 fazla verim alınabilecekti, ancak tabii ki bu değere ulaşılamadı. Tek yanmalı motoru, geçmiş yüzyılın en heyecan veren buluşlarından biri olmuştu. Rudolf Diesel'in hayali, ana sanayi üreticileri ile bilgisini paylaşmaktı.
Bu hayaline ulaşması fazla uzun sürmedi. Diesel'in motorlarına tüm dünyadan talep gelmeye başlamıştı. Onun motorları artık gemilerin, elektrik santrallerinin, pompaların ve rafinerilerin standart motorları haline gelmişti. 1908'de Diesel ve Saurer firmasından İsviçreli bir teknisyen 800 devir/dakika hızla çalışan motoru çalıştırdılar.
Ancak otomobil endüstrisi Diesel'in motorlarına adapte olmakta zorlandığı için tercih edilmiyordu. MAN bu konuda ilk olarak 1924'te, ürettiği bir kamyonda direkt enjeksiyonlu dizel bir motoru kullanan ilk üretici oluyordu. Ardından Alman Benz & Cie. şirketi bu motorları kullanmaya başladı. İlk dizel Mercedes-Benz 1936'da yollara çıktı.
Dilara Kaygısız / Mora Dergisi-İçerik Editörü