Bursa Belediye hizmetleri yönünden çok şanssız ve zorluklarla dolu bir şehir. Sanayinin Bursa’da gelişmesiyle iş imkânları artmış buna paralel göçler başlamıştır. Büyük göçler almış, maalesef almaya da devam ediyor. Gecekondular mantar gibi bir birinin üzerine yapılarak büyümüş. Günümüze kadar gelmiştir.
Siyasetin tek amacı da oy olunca kaçak yapılaşmaya göz yumulmuştur. Aslında Türkiye şehirleşme bilincini kavrayamamış bir ülkedir bunu kabul etmek zorundayız. Daha yeni bu bilinci hissetmeye başladık ama atı alan Üsküdar’ı geçti.
Konumuz Bursa Osmangazi ve Yıldırım uzun zamana dayanan kuruluş hikâyesi var. Ne yazık ki bu hikâye şehirleşmeden uzak bir köyü andıran bir hal almış. Bunun suçu şimdiki Başkanlardan ziyade uzun yıllar önce görev yapmış ve bu olaya oy uğruna göz yummuş başkanlara aittir.
Şimdi soruyorum Osmangazi ve Yıldırımda bu yollar sokaklar neden dar ve çarpık bunu düzeltin. Cevabı yine ben veriyorum nereyi nasıl yıkıp nasıl yol açacaksın. Bu imkânsız bir şey,
Bursa’nın şehirleşmede örnek tek bölgesi vardı elinde; buda Nilüferdi. Şimdi neyi nasıl yaptı ona bakalım.
Modern şehir kurmak yüksek binalarla olmuyor. İlk önce bu günü değil 100 yılı planlayarak bir bölge kurulmalı, Nilüfer düz ovaydı bunun planı gelecek yıllara göre yapılmalıydı ama gelin görün ki şu anda mahallelerdeki sokaklar bugünü kurtarmıyor. Gelecekte Osmangazi ve Yıldırımdan daha kötü bir hal alması muhtemeldir.
İzmir yolundan Nilüfer Belediyesine giderken önümüze Belediye çıkıyor ve 90 derece bir virajla dönüş yapılıyor. Acaba böyle bir rezil yol dünyanın başka bir yerinde var mı? Avrupa’yı gezmiş biri olarak görmedim, Doksan derece bir virajda belediye otobüsleri yolcu taşıyor.
Bu yüzden diyorum ki
Yüksek binalar gelişmişlik ölçüsü değil.
Gelişmişliğin ölçüsü gelecek 100 yılı görerek geniş ve düz yollar ve sokaklar yapmaktır.
Nilüferin sokakları eski Zigana dağlarındaki gibi virajlı bu imkân ve fırsatı heba eden Nilüfer Belediyesi en başarısız belediyedir.