Bir sorum olacak hayırlısı neyse o olsun Rabbimiz bizi bizden daha iyi bilendir ben bu duayı yapıyorum halk arasında da insanlar hep kullanıyorlar hayırlısı neyse o olsun duasını ama bu bir evliya duası ve dünyaya sarılan ya da tam dünyadan kopmamış bir insan olarak bu dua ağır gelir diye bir yazı okudum.
-O yazıyı kim yazmışsa onun ya imanı yok, mesela o bir münafık veya beyni çökmüş ki milleti korkunç bir ahmaklığa çağırıyor. Zira böyle bir iddia bir insanı kâfir yapmazsa en azından müşrik yapar. Hayırlısını istemeyen bir insan Müslüman değildir. Mümin Allah’a ve emirlerine inanan, Müslüman se, Allah’ın emirlerine teslim olan demektir. Bir Müslüman pişmanlık içerisinde bir günah işlerse veya istemediği halde bir hayırsız iş yaparsa, sadece günahkâr olur. Ama bunu isteyerek, endişe duymadan, Allah’ın emri olduğunu yok sayarak yaparsa o zaman kâfir olur. Müslümanlığı evliyaya göre ve sıradan halka göre iki farklı din gibi takdim eden de Allah’ın diniyle savaşmış olur.
İsra 17’de Allah şöyle buyurur: “İnsan hayra dua eder gibi şerre dua eder. İnsan çok acelecidir.” Bu ayet, hayır zannıyla şer istemekteki gaflete dikkat çekmekte ve bize hayrı emretmektedir.
Hayır iyilik manasındadır. Hayırlısını istemek, iyi olanı, iyiliği istemektir. Kuran iyilikte yarışmayı Allah yolunda olmanın bir şartı olarak tanımlamaktadır: MU'MİNÛN-61: “Müminler hayırlarda yarışmaktadırlar ve onlar bundan dolayı öne geçmektedirler.” Bakara 148 “Ümmetlerden her birinin bir yönü vardır, o ona yönelir, haydin, hep hayırlara koşun, yarışın.”
Hepimizin görevi, nefsimize hakim olamasak bile Allah’tan hayırlısını istemektir. Bize hayırlı kararlar nasip etmesini, hayırlı insanlarla karşılaştırmasını ve hep hayırlı işler yapmayı nasip etmesini dilemektir. Bunu yapmayan kişi kıyamet günü mümin olarak karşılanmayacak, kendisini kandırmasın. Müslümanların içerisine sokularak, güya dini akıl veriyor gibi kitap yazan münafıklara karşı uyanık olalım artık. Kıyamet günü tüm amellerinin yandığını görmekten korkan her kes ne okuduğuna dikkat etsin.